Stevens AV op LinkedIn
Stevens AV op YouTube

Help! Het filmpje werkt niet...

scherm met wolken

Nieuw scherm gekocht met usb aansluiting. Filmpje kopiëren naar een stick en... dan werkt het niet. Om te begrijpen waar dit aan ligt duiken we even in de techniek van tv en videobeelden. Hoe zijn de huidige tv en videoformaten ontstaan en hoe is de stand van zaken anno 2013? In dit artikel leest u er alles over en voorkomt U teleurstellingen door niet-werkende apparaten en films op belangrijke momenten zoals bij presentaties en op beurzen.

Historische ontwikkeling van tv en video

De vertrouwde dvd als drager van uw videofilms wordt hoe langer hoe meer vervangen voor digitale filmbestanden zoals wmv (windows media video), die op elke computer zijn af te spelen. Ook tablets die met Android werken, zoals Samsung, kunnen wmv afspelen. Apple iPad en iPhone hebben een ander besturingssysteem (iOS) en kunnen mp4 bestanden afspelen.

Vanuit de analoge tv en video van jaren geleden met 625 horizontale beeldlijnen zijn we terechtgekomen bij HD televisie. Voor professionele toepassingen werd HD met 1080x1920 pixels ontwikkeld. Om vloeiende bewegingen te realiseren, wordt net als bij de oude analoge tv het 2-field principe toegepast, 'interlaced' genoemd. Field 1 bevat de oneven beeldlijnen, field 2 de even lijnen, die na elkaar verschijnen. Samen vormen ze één totaalbeeld (frame).

Dit 1080x1920 HD systeem wordt aangeduid met 1080i of 1080i25. Dit systeem heeft een nadeel, met name bij videomontage. Als je uit een bewegend beeld een stilstaand beeld wilt gebruiken (een freeze), heeft men maar de helft van de scherpte omdat er geen frame maar een field wordt 'bevroren'. In plaats van de beeldlijnen 1,2,3,4,5,6 etc. rekent het montagesysteem dit om naar 1,1,3,3,5,5 waardoor de helft van de beeldinformatie is verdwenen.

Als variant op 1080i is de 1080p25 versie ontstaan, de p staat voor 'progressive' Daarbij zijn de twee fields in elkaar geschoven tot een frame, met als gevolg een iets minder vloeiend beeld, bepaalde bewegingssnelheden hakkelen een beetje.

Om 50 volledige beelden per seconde te realiseren en het probleem van de fields op te lossen is er een tweede HD norm ontwikkeld: 720 bij 1280 pixels, ofwel 720p50. Minder pixels om de totale datastroom met 50 volledige beelden per seconde niet groter te maken. In de praktijk is het zichtbare verschil in beeldkwaliteit tussen 720x1280 en 1080x1920 pixels erg klein, op veel HD tv-zenders wordt het door elkaar gebruikt. Het 720p50 formaat is bij veel videoproducenten favoriet, ook bij Stevens Audiovisuals.

De huidige praktijk

Wat betekent dit nu in de praktijk? In de eerste plaats, dat vervanging van een dvd voor een HD wmv of mp4 bestand een veel scherper plaatje geeft en ook de productiekosten voor de dvd vervallen. De formaten 720p50 of 1080i25 hebben daarbij de voorkeur, zoals hierboven uitgelegd. Maar... deze formaten wordt vaak niet ondersteund door beeldschermen waar je een usb-stick in stopt voor directe weergave!

Dit probleem kan op twee manieren worden opgelost. In plaats van een 720p50 wmv bestand vraag je je videoproducent om een 1080p25 bestand, dat wel op deze schermen afspeelbaar is. Het lagere aantal beelden per seconde (25 in plaats van 50) moet je dan op de koop toe nemen. Er kan echter nog een ander probleem ontstaan: de processor van de ingebouwde player kan de datastroom met name bij snelle beeldwisselingen of bewegingen niet altijd goed verwerken, met blokjesvorming tot gevolg.

De tweede oplossing heeft daarom de voorkeur: een extern apparaat aansluiten op het beeldscherm. Dit kan een blu-rayspeler zijn, een laptop of een mediaplayer. Blu-ray vereist een blu-ray speler én een blu-ray schijf. De productie van een blu-ray schijf kost veel meer tijd (en dus geld) dan het aanmaken van een wmv bestand en is nergens anders voor te gebruiken.

Een laptop zou kunnen, mits er een HDMI uitgang aanwezig is. Maar een laptop op een beurs inzetten voor continuvertoning is ook niet praktisch want dan kunt U hem verder niet gebruiken. Bovendien is een laptop niet gebouwd om drie dagen achter elkaar een film af te draaien. Sommige laptops geven bovendien het geluid niet weer via de HDMI uitgang.

De beste oplossing is een mediaplayer die alle gangbare formaten kan afspelen, dus ook 720p50 en 1080i25. Zo'n kastje koopt je vanaf 250 euro.bright sign copy